СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

Кои деца са по-добри ученици?

deca Нови международни данни разкриват, че децата, които редовно си лягат след 21,00 часа, имат по-слаби оценки по математика и литература.

В анкетата са участвали 11 000 подрастващи на възраст между 7 и 10 години. Оказва се, че късното лягане се отразява по-неблагоприятно на момичетата, които след това по-трудно се концентрират и усвояват училищния материал.

Специалистите допълват, че е трудно да накараме синовете и дъщерите ни да лягат по едно и също време всеки ден, но изграждането на тези навици са от особено значение за пълноценния им сън.

Психолозите изтъкват и факта, че е най-ефикасно да прочетем някоя приказка на детето преди сън и да ограничим максимално достъпа до телевизия и интернет поне един час преди заспиване.

Недоспиването води до умора, отслабен имунитет, разсеяност, а оттам и понижаване на успеха в училище, коментират редица педиатри.

В изследването се казва още, че почти половината родители не знаят, че синовете и дъщерите им между 3 и 5 години се нуждаят от 12 часа сън, тези от 6 до 13 г. не бива да спят по-малко от 10 часа, а тийнейджърите е редно да поспиват между 8 и 9 часа всяка нощ.

Нови данни пък сочат, че у нас над 30% от хората страдат от безсъние, породено най-вече от стреса в работата и безпаричието.

Източник: Edna.bg

Facebook

Връщане