Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане"

Да дадем нов живот на една стъклена бутилка

Класиране:

1 . Място     Габриела Петкова      6в

                       Никол Иванова               6в

2 . Място    Силвия Пантилеева         6а

                      Виктор Йорданов            6а

3. Място      Теодор Славов                 6в

Учениците от шестите класове и 10 клас  се включиха активно в Международния ден на рециклирането. Жури в състав: г-жа Ралица Арнаудова-учител по Изобразително изкуство и г-жа Наталия Петрова- учител по Технологии и предприемачество отличиха работите на учениците по достойнство. Госпожа Звезделина Братанова- учител по БЕЛ,  отличи две от есетата на ученици от 10 клас на тема : Животът на една пластмасова бутилка. Това са работите на Кристиян Балтаджиев и Златина Златева.

Мария Димитрова – учител по Човекът и природата, Биология и здравно образование  и Химия и опазване на околната среда изказва благодарност към учениците , ръководството на училището и  колегите за съдействието!

                                                                              Животът на една пластмасова бутилка

от Кристиян Балтаджиев, 10 клас

Здравейте, аз съм ПЕТър Бутилков, накратко Пет (полиетилен терефталат). Моят живот започва в един от многото заводи за производство на платсмаси в света. Но преди това трябва да знаете как съм заченат.

Моите родители са динозаври (да, наистина са толкова стари), които са загинали преди милиони години и са се превърнали в нефт и газ. А сега те биват извлечени от земята и чрез процеса полимеризация създават моя зародиш – хиляди пластмасови гранули. След това отивам в инкубатора – специална машина, която ме нагрява до стотици градуси по Целзий и оформя в малко шишенце наречено заготовка, като ме излее в стоманен калъп. Накрая бивам изпратен до завод за бутилиране на напитки и вода, където струя горещ въздух ме оформя в желаната форма и размер, а след това ме стерилизират с горещ душ.

И ако това ви се струва интересно, то почакайте да научите за останала чат от живота ми. След като бъда запълнен със сладка напитка или студена вода, поемам на път – от стотици до хиляди километри, с автомобил, влак, кораб или дори самолет. За да може накрая да достигна до вас и вашите устни!

За жалост, в повечето случаи, тук приключва хубавата част от моя живот. Има 77 процента шанс, че ще бъда изхвърлен неправилно и ще се озова на сметище или във водоизточник. Озовал се веднъж в сметище мога да престоя там стотици години и с бавното си разлагане да натравям почвата и подпочвените води.

Ако бъде изхвърлен в река, езеро или море най-вероятно ще се озова в едно от петте огромни океански сметища – те са се образували от водните течения, които увличат всякакви отпадъци, предимно пластмаси, заради добрата им плаваемост. Тук не просто отравям водата, а убивам морските обитатели.

            И въпреки че моят живот е 450 години, попаднал на едно от тези сметища, той може да се превърне в хиляда годишна агония, заради лошите условия за разграждане.

            Но има и 23 процента шанс, че ще бъда изхвърлен в контейнер за разделно събиране – начало на едно ново приключение. След като бъда събран, отивам в депо и сортиран, а после някой ме купува и поемам на път към един от заводите за производство на пластмаса. Там бивам раздробен на много малки парчета – пластмасови гранули. За да бъда отново претопен и като огнената птица Феникс да възкръсна за нов живот – отново бутилка или пък дреха, а защо не и самолетна част.

Някои смятат, че аз и моите роднини сме виновни за замърсяването на околната среда, но всъщност проблемът не е толкова в нас, колкото в безотговорните хора, които ни изхвърлят безразборно. Мога да твърдя, че ние спасяваме милиони животи, защото сме единственият начин хора, пострадали от природни бедствия като урагани, цунамита, наводнения, земетресения и други да получат бързо чиста питейна вода.

„Животът на една пластмасова бутилка“

Пластмасовите бутилки са обичайна гледка в нашето ежедневие. Където и да отидете, дали в супермаркет или на плажа в парка, ще видите голям избор на бутилирана вода или безалкохолни напитки, които може да си закупите.

Но друга, твърде позната гледка са празни пластмасови бутилки по нашите улици, в нашите реки и по нашите плажове. Посредством вятъра или водните течения тези пластмасови бутилки лесно могат да се окажат и в нашите морета или дори океани.

Нашите системи за събиране и рециклиране просто не могат да се справят с нарастващия брой пластмасови бутилки, които се продават. Въпреки че те са изработени от един от най-лесните материали за рециклиране, само половината от пластмасовите бутилки, произведени в световен мащаб, се рециклират – с по-малко от 1 на 10 рециклирани в нови пластмасови бутилки.

В целия свят се изхвърлят 16 милиона пластмасови бутилки всеки ден, които не се рециклират.  

Ето три начина да предприемете действия:

1. Кажете НЕ! на пластмасови бутилки за еднократна употреба! Можете да намалите пластмасовия си отпечатък, като носите бутилка за многократна употреба. Можете да я напълните безплатно с вода от чешмата, да спестите пари от бутилирана вода и да ограничите броя на изхвърляните бутилки, навреждащи на нашия океански живот.

2. Покажете подкрепата си за схеми за връщане на депозити. Тези схеми – където се връща малък депозит на пластмасова бутилка, когато тя се връща за повторна употреба или рециклиране – са в цял свят, като милиони хора ги използват. И те наистина работят! В някои части на САЩ, където схемите работят, броят на пластмасовите бутилки, които се изхвърлят на плажове, е спаднал с огромните 70%.

3.  Нуждаем се от рециклиране, за да се справим с пластмасови отпадъци, но в идеалния случай на първо място трябва да намалим броя на бутилките, които се произвеждат. Много хора нямат представа за степента на проблема с пластмасовото замърсяване на нашите морета и океани, а колкото повече хора се ангажират – толкова повече каузата има шанс.

Как се рециклира пластмасата?:

 * 1. Годните за рециклиране пластмасови отпадъци се събират от домакинствата и се сортират ръчно или механично според кода на материала.

    * 2. Пластмасата се нарязва на люспи; люспите се измиват.

    * 3. Чистите пластмасови люспи се претопяват, изстискват се през малки дупки и се нарязват на пелети.

    * 4. Чувалите с рециклирани пластмасови пелети се транспортират до заводите, където ги стопяват и правят от тях нови предмети.

    * 5. При производството на бутилки за безалкохолни и минерална вода, рециклираните пелети се смесват със сурови пелети. После се претопяват заедно и се оформят в т.нар. пре-форми.

    * 6. Пре-формите се издухват до размерите на реална бутилка. Това обикновено става в бутилиращия завод, където на следващ етап те се пълнят и запечатват.

    * 7. След консумиране на съдържанието, събраните разделно бутилки се връщат отново в рециклиращия завод.

Кои са рециклируемите пластмаси:

    * Код 1, РЕТ: Бутилки от безалкохолни напитки и минерална вода, шишета за перилни препарати, прозрачно опаковъчно фолио.

    * Код 2, HDPE: Шишета за перилни препарати, каси, палети.

    * Код 3, PVC: Шишета за перилни препарати.

    * Пластмаси от другите кодове се произвеждат в много малки количества и по-рядко се рециклират.