СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Милена Неделчева

Среща в Румъния по проект „Practice Makes Perfect“

май
10,
2018

FB
Среща в Румъния по проект „Practice Makes Perfect“
3 (60%) 4 гласа

        ПЕТА работна среща по проект „Practice Makes Perfect“ на програма „Еразъм+“ се състоя от 23.04. 2018г. до 27.04.2018г. в Румъния. От СУ „Възраждане“ участие взеха трима ученици от 8а клас – Иванела Иванова, Калоян Иванов, Луи Коопманс и 4 учители – Сн. Михайлова, М. Венкова, М. Неделчева, М. Христова – координатор на проекта.

         През първия ден от работната среща  гостите бяха тържествено посрещнати в училището домакин в Нучет и бяха поздравени с богата фолклорна програма. На тържествения концерт присъства и кметът на общината. По-късно се състоя прием в кметството, където делегациите се запознаха с организацията на работа на общинската администрация. В дадената пресконференция участие взеха учениците от 8а клас Иванела Иванова и Луи Коопманс, които пред репортерите от местната телевизия на английски език споделиха впечатленията си от работната среща и румънското училище домакин.

https://www.youtube.com/watch?v=zOXVqMNx2m4&feature=youtu.be

 

Чрез Power Point презентации от всяка страна всички участници обсъдиха изпълнението на проекта и направиха оценка на дейностите, извършени през целия период – прилагането на  WEB 2  и WEB 3 базирани инструменти в часовете по английски език и по други учебни предмети.

Учениците от петте партньорски училища от Литва, Румъния, България, Турция и Македония участваха  в удивителна  художествена дейност на учителката Лили Петре  „Страст и красота“, използвайки IKEBANA като артистична тенденция. Всеки изработи своя IKEBANA , както и общо дърво на приятелството.

    Следобед по време на културната програма  бяха посетени кулата  Chindia  и древният Кралски двор, където е управлявал Влад Цепеш, след което имаше разходка из старата част на  град Търговище.

 

    През втория ден от работната среща  международната делегация посети  училище  „Cazaci“ и детска градина  „Cazaci“ в  Nucet. Учителите проведоха дискусия по окончателния отчет, всяка страна представи мнение; всички страни представиха идеи за разпространение на резултатите от проекта на местно ниво за всички бенефициенти. Учениците от петте партньорски училища проведоха час по математика с учителката Удреа Мария – „Dodecaed“. Учителите присъстваха в час по английски език в 6-ти клас – „Празнуване на Уилям Шекспир“ с учителката  Necsoiu Cristina  и  използваха  инструмента KAHOOT по време на часа.  Учениците се включиха и в workshop – моделиране с глина.

     Следобед  бяха посетени Университетът на Влaхия, Търговище и Институтът за мултидисциплинарни научни изследвания  и технологии към Университета на Влaхия в Търговище, с акроним ICSTM-UVT.

 

      В кметството на град Търговище делегацията имаше среща с представители на Министерството на образованието. По време на разговора гостите бяха запознати с образователната система в Румъния и с работата на Областното управление на образованието по европейски образователни проекти на програма „Еразъм+“. Участие в проведената дискусия с експертите от Министерството на образованието на Румъния взе Иванела Иванова от 8а клас, която на английски език сподели своите впечатления от съвместната работа по проект „PRACTICE MAKES PERFECT“.

      Състоя се екскурзия до манастира „Dealu“ – едно от най-големите погребални места в Румъния, където са погребани няколко войводи, принцове и духовници.

 

       През третия ден от работната среща по време на културната програма бяха посетени  замъкът  Пелеш в Синая и замъкът  Бран. Вечерта се състоя официална церемония по връчване на сертификатите за участие.

 

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: ,

Facebook

Връщане