СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Милена Неделчева

Третокласници от СУ „Възраждане“ учиха заедно със свои връстници от четири държави

май
3,
2018

FB
Третокласници от СУ „Възраждане“ учиха заедно със свои връстници от четири държави
5 (100%) 3 гласа

Третокласници от СУ „Възраждане“ учиха заедно със свои връстници от Гърция, Турция, Румъния и Литва. Домакин на срещата беше училище DES  в гръцката столица Атина.

     Учениците Адриан Дудев, Жулиде Тъкъзова, Мартин Мирчев и Никол Иванова от 3 клас на СУ “Възраждане“ заедно с ръководителите си В. Петкова, Д. Стоянова, Р. Петрова, Л. Узунова и координаторът на проекта Меглена Христова участваха в краткосрочна среща – обмен на ученици във Варкиза, Атина, Гърция. Тя се проведе от 16 до 20 април 2018 г. и е част от международния проект “SUPEER! – Science. Utility, Practice. Experiment, Exploration, Result.” на програма Erasmus+ . По този проект русенското училище работи вече втора година с партньори от Румъния, Турция, Литва и Гърция.

     Педагозите наблюдаваха провеждането на часове по английски, френски, испански, немски език, изобразително изкуство, йога, математика, баскетбол, занимания по интереси. Използването на неформални методи на обучение беше демонстрирано във всички уроци.

 

    Българските деца присъстваха заедно с партньорските ученици в уроци, преподавани от гръцките колеги. Голям интерес  предизвика STEM /science, technologies, engineering, mathematics/ урок, в който се запознаха с приложението на математиката.В два опита учителят показа как разсейването на светлината по спектъра води до приложението на Числата на Фибоначи в природата.

     Учениците изучаваха английски език чрез изследване и опознаване на околната среда. Децата получиха индивидуални класьори с лексика за животни, растения, насекоми, оприличаваха елементи на неживата  и живата природа в абстрактни понятия: клонка – буква, облак – образ, както и набавяха материали от природата- различни видове растения.

 

     Изключително интригуващ беше комбинираният урок по гръцка литература, английски език и природни науки.Децата изгледаха  филм за легендата как Атина Палада дава името си на древния град. Учениците нарисуваха различни продукти, които се получават от преработката на маслиновото дърво. На открито в двора на училището засадиха маслинови фиданки.

    Всички участници от партньорските държави се включиха в workshop за изработване на логото на проекта чрез технологията Батик.

    Проведоха се екскурзии с учебна цел до Акрокоринт- Акрополът на древния Коринт, посещение на езерото Стимфалия, където учениците се състезаваха на играта петанка. Посетен беше културният център на фондация Ставрос Ниархос в Атина, който включва новите съоръжения на Националната библиотека на Гърция и Националната опера. Децата се включиха в група за практикуване на бразилското бойно изкуство Капоейра.

 

    Във финалния ден на програмата всички участници в срещата посетиха символа на Атина – Акропола.Той е най-важното място на града и представлява един от най-разпознаваемите паметници на света за художественото развитие на нашата цивилизация.

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: ,

Facebook

Връщане