СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Илиан Георгиев

Трета работна среща на „Learn to read and read to learn“

юни
3,
2014

FB
Трета работна среща на „Learn to read and read to learn“
5 (100%) 3 гласа

Трета работна среща на екипа от СОУ „Възраждане“, работещ по проект Коменски – „Learn to read and read to learn“ по секторна програма „Учене през целия живот“ се състоя във Васто, Италия от 2-7 юни 2014 г.

На срещата педагозите от СОУ „Възраждане“, град Русе, в състав: Станислав Георгиев – директор на СОУ „Възраждане“, Меглена Христова- помощник-директор и ръководител на проекта и Таня Борисова – лице за контакти с международните партньори, представиха работата на училището си за периода април и май, по дейностите, предвидени в проектната програма.

Училището може да се похвали с изобилие от дейности, които е реализирало в началния курс на обучение. Работата на ученици, учители и родители беше представена на партньорите от останалите страни – Италия (домакин на срещата), Унгария (училища от Будапеща и Шалготарян), Гърция, Турция, Румъния. Представянето на дейностите беше приветствано не само от представителите на партньорските институции, а и от издателска къща „Гъливер“, която отпечатва наред с други заглавия и педагогическа литература, от заместник-кмета на град Васто и други представители на общинската власт в града.

Посещението включва запознаване с организацията и процеса на обучение по програми, свързани с четенето, в начално училище „Стирлинг“, Васто, начално училище „Пелуцо“, начално училище “ Ритучи Кини“ и детска градина „Аниело Полси“ и дейности, стимулиращи четенето сред децата.

Учителите от СОУ „Възраждане“ се запознаха с програмите и организацията на процеса на обучение в начални училища и детски градини, работа по други международни проекти на съответните институции и постиженията им в областта на образованието, културата и изкуствата. Особен интерес предизвика обучението по драма и музика в съответните училища и традициите в тези области.

Посещението в Италия и обмяната на опит с колеги от партньорските организации със сигурност ще повлияе на мотивацията и работата на учителите от СОУ „Възраждане“ в дългосрочен план.

По време на визитата педагозите участваха в заснемането на видео филм „Пинокио“ – интересно дидактическо помагало, целящо провокиране на интерес към четенето на художествени произведения.

Учителите участваха и в състава на жури, оценяващо достойнствата на творбите, изпратени от международните партньори за участие в литературен конкурс „Пинокио“ на тема „На някои лъжи краката са къси, на други носът е дълъг“.

Опитът, натрупан при богатата програма на визитата в Италия, ще бъде споделен в училището чрез презентации , оформяне на кът, публикуване на информация в училищния и в международния сайт на проект „Learn to read and read to learn“.

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: ,

Facebook

Връщане