СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Илиан Георгиев

Ние четем най-добре

май
9,
2014

FB
Ние четем най-добре
5 (100%) 4 гласа

На 9 май – Денят на Европа – учениците от III „Д“ клас, техните родители и учители участваха в състезание по четене – дейност по европейски проект КОМЕНСКИ „Уча да чета и чета, за да уча“.

Отборите и журито бяха формирани чрез жребий, в тях участваха и родители, и учители. Подбрани бяха текстове от четирите най- четени от третокласниците детски книги – „Патиланско царство“, „Мечо Пух“, „Пипи Дългото чорапче“ и „Тошко Африкански“. Отборите носеха имената на любимите детски герои. Всеки ученик от отбора имаше конкретна задача – №1 – да прочете текст от дадената книга ясно,изразително, правилно, №2- да прочете текст с променени шрифтове, №3 – да нарисува портрет на героя или илюстрация по съдържанието от книгата на отбора, №4 – да редактира разбъркани изречения, като ги подреди в текст – така, както са в книгата.

Откъси от книгите четоха изразително родители, които също бяха избрани от учениците чрез жребий. Г-жа Велева, г-жа Узунова, г-жа Стоянова и г-жа Димитрова имаха задача да помагат на участниците с №4 от отборите при подреждането на текстовете и да прочетат преписи на откъси, направени от учениците. Журито от четирима третокласници строго и безпристрастно оценяваше представянето на всеки от участниците в отборите.

В състезателен дух и по забавен начин учениците четоха, писаха, рисуваха и оценяваха своето представяне и това на родителите и учителите си. Усетиха подкрепата и обичта на всички около себе си и почувстваха увереност в това, което правят – да учат да четат, да четат, за да учат. И когато процесът на познанието е свързан с игра и забавление, книгите се превръщат в желано четиво, детските герои – в приятели, четенето – в потребност. Това показаха децата от III „Д“ клас с поредната си изява по проект „Learn to read and read to learn“.

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: ,

Facebook

Връщане