СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Милена Неделчева

Посещение на районен съд Русе

мар.
23,
2017

FB
Посещение на районен съд Русе
Оценете това!

На 20 март 2017 г. четвъртокласници от Клуб „Творчески да мислим“  посетиха сградата на Русенската съдебна палата. Учениците и техния ръководител – Ралица Арнаудова, бяха посрещнати в една от съдебните зали, където съдия Александър Иванов от Окръжен съд – Русе и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура – Русе представиха професиите „съдия“ и „прокурор“.

Използвайки пример с кражба на телефон, прокурор Градев обясни на учениците как протича разследването на престъплението и стъпка по стъпка описа действията, които извършват разследващите органи и прокурора. Съдия Иванов разказа как протича разглеждането на делото в съдебната фаза, кои са страните в това производство, каква е ролята на свидетелите и какво е значението на присъдата, която произнася съдът.

Особено внимание беше отделено на компютърните престъпления, с оглед огромното значение на интернет и социалните мрежи в днешно време. Магистратите на няколко пъти обърнаха внимание на децата да внимават, когато контактуват в социалните мрежи, защото не знаят кой всъщност стои зад дадена снимка и профил; да не споделят лична информация за тях и семействата им; да не се доверяват на непознати хора; винаги да споделят с родителите си, ако някой в социалните мрежи им предлага срещи.

Децата от своя страна разказаха случаи, в които техни близки и приятели са станали жертва на престъпление, като споделиха, че в голяма част от случаите извършителите са били заловени.

 

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети:

Facebook

Връщане