СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Илиан Георгиев

Проучване „Моите любими книги“

апр.
17,
2014

FB
Проучване „Моите любими книги“
5 (100%) 2 гласа

„Моите две любими книги са…“ – Анализ на интереса и предпочитанията на учениците към детската литература.

В направеното проучване през месец април 2014 г. с голям интерес участваха 225 ученици от втори, трети и четвърти клас. Всеки ученик гласува кои са неговите две любими книги.

Провел проучването: Десислава Стоянова – преподавател по английски език от 1-ви до 4-ти клас

Във втори клас участие в това взеха 78 ученици. В тази възрастова група на челни позиции са предпочитанията на децата към приказките на Братя Грим и български народни приказки, заедно с чуждата литература харесват и българската, 35% от второкласниците са гласували за нея. Като обобщение на гласовете може да се каже, че най-четеният автор с най-много гласове сред осемгодишните е Астрид Линдгрен с общо 42 гласа или 54% от учениците във втори клас харесват този автор. Следват Братя Грим с 32 гласа или 40% от учениците са любители на тяхното творчество.

В трети клас участваха 90 ученици. При деветгодишните деца отново най-предпочитаният автор е Астрид Линдгрен с 35 гласа общо от общо 90 или 39%. Може да се твърди, че любимият им автор от втори клас отново заема своето челно място в интересите им. Интересът на учениците към българското творчество продължава и в тази възрастова група, включвайки Български народни приказки, творчеството на Ангел Каралийчев и Ран Босилек с общ брой гласове 27 или 30%.

В четвърти клас своите предпочитания споделиха 57 ученици.В тази възрастова група интересите са насочени по-скоро към романите, отколкото към приказките. Предпочитанията са към авторите Роалд Дал- 33% и Марк Твен- 32%, Астрид Линдгрен е отново от най-предпочитаните автори със 17 гласа или 30% от учениците.

От така направеното проучване следва да обобщим: Най-харесваната книга е „Пипи Дългото чорапче“, която в класацията на трите възрастови групи заема челни позиции. Оказва се, че любимият автор на децата е Астрид Линдгрен, може би защото навсякъде в нейното творчество е застъпена темата за приятелството, а то е най-близко до детското съзнание.
Радост за нас като учители и родители носи фактът, че учениците обичат българската литература и това е резултат не само на техния интерес, но и от образованието и обучението, което им дават техните учители, както и от възпитателния процес в семейството. Това е така, защото чрез приказката децата от най-ранна възраст се докосват до литературата и се научават да разграничават кое е добро и кое е зло още повече, че тя носи в себе си огромно богатство от образи и идеи, теми и сюжети, житейски мъдрости, натрупани през вековете.

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: , , ,

Facebook

Връщане