СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Магдалена Георгиева

Трето място за Радостина Димитрова от Х а клас в традиционния литературен конкурс „Стих и щрих“, организиран от СУ „Възраждане“!

мар.
22,
2017

FB
Трето място за Радостина Димитрова от Х а клас в традиционния литературен конкурс „Стих и щрих“, организиран от СУ „Възраждане“!
4 (80%) 4 гласа

Скри се и денят.

Полетът не беше само към небето този път.

А към звездите!

Паднах. Заедно с мечтите…аз умрях.

Очите вперих в плачещ облак. И с него тебе преживях.

Радостина Димитрова, X А клас от СУ „Възраждане“

За трета поредна година литературният конкурс на СУ „Възраждане“ „Стих и щрих“ обедини гимназисти от пет русенски училища да творят кратки

стихотворения под надслов „Искаш ли да погледнеш в себе си?“

На 17 март в аулата на училището домакин ученици от СУ „Възраждане“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, ПГИУ „Елиас Канети“, ПАГ „Гео Милев“ и ПМГ „Баба Тонка“, заедно със своите учители по български език и литература, създаваха поетични откровения под звуците на „Валс на цветята“ на Чайковски. Ключовите думи за петте екипа, които трябва да присъстват в поетическите текстове, бяха изтеглени в началото на конкурса: полет, ден, облак. Учителите по български език и литература също твориха, като техните думи за провокация бяха серафим, стаята, копнение. За художниците, представители на петте гимназии, творческата тема бе „Полетът на думите“, а публиката участва в литературната провокация със създаване на текст рефлексия на тема „Пролет“. Така в аулата на СУ “Възраждане“ се срещнаха няколко изкуства, които създадоха творческата атмосфера на конкурса.

След определеното от организаторите време лаконичните текстове (от три до пет стиха) бяха предоставени на журито: г-н Станислав Георгиев, директор на СУ „Възраждане“, г-жа Елена Филипова, ст. експерт по български език и литература в РУО на МОН, и доц. д-р Мира Душкова, преподавател в Катедрата по български език, литература и изкуства в РУ „Ангел Кънчев“. Докато журито подбираше най-експресивните, оригинални, стилово и езиково издържани стихове, в залата бяха проведени творчески игри с публиката: за най-добра рецитация на лирически миниатюри на класическите автори от новата българска литература Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов и Николай Лилиев; по-смелите гимназисти от публиката прочетоха своите рефлексии на тема „Пролет“; художниците представиха своите картини, а очакващите резултатите от журито участници от петте екипа прочетоха текстовете си. Кръговото писане на тема „С участието си в СТИХ И ЩРИХ за себе си открих…“ показа възможностите на творческия експеримент да провокира въображението на участниците. Гимназистите слушаха с интерес и стихотворенията на своите учители по български език и литература. Асистентите от СУ „Възраждане“ украсиха дървото на поезията със стиховете на всички участници в литературната провокация.

Кулминацията на конкурса беше подборът на текстовете от журито. На първо място бе класиран текстът на Здравко Нунев, XII клас от ПАГ „Гео Милев“ , на второ – текстът на Даная Данева, IX клас от ПМГ „Баба Тонка“, а на трето – стиховете на Радостина Димитрова, X клас от СУ „Възраждане“. Всеки един от тримата отличени получи грамота и статуетка на музата на поезията. Организаторите на литературния конкурс се бяха погрижили за участниците от петте училищни екипа, за отличените участници от публиката, за младите художници, като им връчиха подаръци и грамоти за творческото участие.

 

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: ,

Facebook

Връщане