СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

Други | Автор: Илиан Георгиев

Материал за първична профилактика на рака на маточната шийка

окт.
17,
2014

FB
Материал за първична профилактика на рака на маточната шийка
Оценете това!

Ракът на маточната шийка (РМШ) е едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жената. По данни на Световната здравна организация, РМШ заема 15% дял от всички онкологични заболявания при жената и се нарежда на трето място по честота, след рака на млечната жлеза и рака на маточното тяло.

Епидемиологичните проучвания сочат, че България е сред високо засегнатите страни с ръст в заболеваемостта и смъртността от РМШ. Годишно в нашата страна се регистрират около 1200 новозаболели жени, като се отчита по-висок дял на напредналите форми на рака. Заболяват жени във възрастовата група 15-49 години, като най-голямо е засягането на жените между 30-45 години. У нас умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Клиника на заболяването и рисково поведение

Обикновено туморът има злокачествени характеристики – нараства бързо и дава разсейки (метастази) по хода на лимфната и кръвоносната система.

346346Тийнейджърките, които нямат полови контакти могат значително да намалят риска от развитие на рак на маточната шийка. Ракът на маточната шийка най-често се предава по време на полов акт. Избягването на ранните полови контакти, ще помогне за предотвратяване заразяването с инфекцията на младите момичета, която може да доведе до рак на шийката на матката. Ако водят полов живот те могат да предотвратят рака на маточната шийка, като ограничат сексуалните партньори и като използват винаги презервативи. Тютюнопушенето също увеличава риска от заболяване. Канцерогените в тютюна увеличават риска от много ракови състояния, в това число рака на маточната шийка. Жените пушачи увеличават повече от два пъти, в сравнение с непушачите, вероятността за развитие на рак на маточната шийка. Тютюнопушенето води до отслабване на локалния противотуморен имунитет и пречи на локалната защитна реакция на клетките. Дългогодишната употреба на контрацептиви също е свързана с повишен риск от рак на маточната шийка.

Симптоми

Най-честите неспецифични оплаквания са:

  • болка в малкия таз (в долната част на корема);
  • болка и/или кървене при полов акт;
  • обилна и продължителна менструация (която преди това е била нормнална);
  • кръвотечение между менструалните цикли.

В напреднали стадии се наблюдава:

  • обща отпадналост;
  • загуба на тегло;
  • оплаквания от други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки). По съседство симптоми от страна на пикочния мехур и уретерите. Симптоми от засягане на лимфни възли, кости, бял дроб, черен дроб, мозък и други.

32325Ваксинацията срещу рак на маточната шийка и редовните профилактични прегледи са основните превантивни мерки при млади момичета и сексуално активни жени. Препоръчителна е ваксинацията на момичета, преди започване на полов живот, защото ефикасността на защитата при тях е най-висока. Ваксинацията може да се прилага и на жени до 55-годишна възраст, като имунизацията не отменя редовните профилактични прегледи (цитонамазка).

Как действа ваксината?

Имунната система разпознава специфични участъци от причинителя (антигени) и изработва срещу тях специфични белтъци (антитела. При момичета от 10 до 14 г., нивата на антитела като отговор към ваксинацията са 6 пъти по-високи за НРV16 и 3 пъти по-високи за НРV18, в сравнение с тези при жени от 15 до 25 год.

Защо профилактичните прегледи при гинеколог са толкова важни?

8547Редовният скрининг (профилактични прегледи и цитонамазки) се препоръчва при всички сексуално активни жени, тъй като осигурява ранно откриване на абнормените (заразени) клетки и преканцерозните лезии (предракови състояния) и ранно отстраняване на променените тъкани (например конизация). Най-добрата защита от това заболяване е комбинацията от редовни прегледи и имунизация.

Да продължим заедно, обединени в усилията за повишаване здравната култура на обществото и ограничаване на рака на маточната шийка. ……. днешните момичета, утре ще станат жени!

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети: , ,

Facebook

Връщане