СУ "Възраждане" – град Русе

Училището не е подготовка за живота, то е самият живот!

СУ "Възраждане" | Автор: Милена Неделчева

Празник за първи март – Баба Марта

мар.
5,
2015

FB
Празник за първи март – Баба Марта
5 (100%) 2 гласа

            Един обичан и уважаван български празник – Баба Марта – оживя благодарение на учениците от 4 д клас и техния класен ръководител г-жа Петкова. За празника децата започнаха да се подготвят отрано, като увиваха бели и червени конци, плетоха мартенички, четоха стихове, разкази, приказки, легенди и предания за мартеницата и символиката и, разучаваха песни и гатанки, писаха поздравителни картички. В Мартенския час на класа се включиха и по-малките братчета и сестричета, които също четоха непознат текст и пяха заедно със своите каки и батковци.

     А какво е празник за Първи март без  Баба Марта? Е, и тя дойде – облечена в народна носия, хубава, румена и засмяна. Дойде, за да поздрави децата, но и  да провери какво са научили за нея и за традиционния обичай. В първомартенската викторината се включиха не само четвъртокласниците, но и гостите.

      С мартениците, дело на сръчните им ръце, децата закичиха всички, дошли  на техния празник –ученици от занималнята, родители, учители, администрация. Първата мартеница подариха на г-жа Христова –пом.-директор и ръководител на международния проект LEARN TO READ AND READ TO LEARN, в който те участват активно вече втора година. Свои мартеници ще изпратят и на децата от румънското училище в град Орадея, където през месец март ще се състои петата международна работна среща. „Тази изява по проекта  „Уча да чета и чета, за да уча“ показа как могат да се съчетаят дейности, свързани с четенето, с традиционни дейности, свързани с българския обичай Баба Марта“ – сподели пред родителите г-жа Христова и пожела Баба Марта да донесе на децата здраве и успех. Подари им занимателни книжки за четене – „Прочети ме“ и „Аз обичам България“ – за да развиват своите четивни умения и да научат повече за своята родина.

 

Коментари ()

Предишна

Следваща

Етикети:

Facebook

Връщане